


- januari 21, 2025
Teriyaki chicken rice bowls
Deze hebben we zondag gemaakt en hebben we meteen geproefd. Zit een goede smaak aan en vult goed. Je kan extra groenten toevoegen als je vindt dat er te weinig in zit. Wij hebben broccoli toegevoegd
De meeste tijd is passieve kooktijd in de slowcooker, waarbij je niet in de keuken hoeft te zijn. De daadwerkelijke tijd die je actief bezig bent is ongeveer 20-25 minuten in totaal.
Per portie zit er ongeveer 55 gr proteine, 57 gr koolhydraten, 21 gr vet en 610 calorieën in.
- Voorbereiding 20 Minuten
- Kook tijd 300 Minuten
- Totale tijd 320 Minuten
- Porties 8 Porties
Ingredients
- 1340g kippendijtjes, zonder bot en vel
- 75g (5 eetlepels) sojasaus
- 30g (2 eetlepels) donkere sojasaus
- 80g (4 eetlepels) honing
- 60g (4 eetlepels) mirin
- 30g (2 eetlepels) gemberpasta
- 15g (1 eetlepel) knoflookpasta
- 45g (3 eetlepels) maïzena
- 60g (4 eetlepels) koud water
- 2 stengels bosui
- 100g (½ kop) magere mayonaise
- 100g (½ kop) 0% Griekse yoghurt
- 75g (5 eetlepels) sriracha
- Zout, peper, knoflookpoeder naar smaak
- Scheutje halfvolle melk (1%)
- 480g (2,5 kopjes) kortkorrelrijst of sushirijst, droog gewicht
Instructions
- Leg de kippendijtjes in de slowcooker. Giet de sojasaus, donkere sojasaus, honing, mirin, gemberpasta en knoflookpasta erbij. Roer alles goed door elkaar zodat de kip gelijkmatig bedekt is met de marinade.
- Dek af en kook 4-5 uur op hoog of 5+ uur op laag tot de kip zacht en gaar is. Als de kip klaar is, trek deze licht uit elkaar in de slowcooker zodat het goed mengt met de saus.
- Meng in een klein kommetje de maïzena met koud water tot een glad papje (slurry). Voeg dit toe aan de slowcooker. Roer goed door en laat het mengsel 15-20 minuten onafgedekt staan zodat de saus kan indikken.
- Terwijl de saus indikt, kook de kortkorrelrijst of sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak los met een vork als de rijst klaar is.
- Maak in een aparte kom de Yum Yum saus door de magere mayonaise, 0% Griekse yoghurt en sriracha te mengen. Breng op smaak met zout, peper en een snufje knoflookpoeder. Voeg geleidelijk melk toe tot de gewenste dikte is bereikt.
- Meng de gekookte rijst door de kip in de slowcooker, of houd ze gescheiden voor makkelijker portioneren. Voeg gesneden bosui toe en houd wat apart voor garnering indien gewenst.
- Verdeel in 8 porties en garneer elke portie met Yum Yum saus.
Notes
BEWAREN:
Restjes kunnen ingevroren worden.
TIPS:
– Zorg dat de kip goed ondergedompeld is in de marinade voor het beste resultaat
– De Yum Yum saus kan ook apart bewaard worden in de koelkast
– Voor extra smaak kun je wat sesamzaadjes toevoegen als garnering
– De saus kan pittiger of milder gemaakt worden door de hoeveelheid sriracha aan te passen
Eet smakelijk! 🍗🍚